Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.02.23 17:52
Főoldal » Képgaléria » Szváziföld

Szváziföld

Szváziföld

Szváziföld (hivatalosan: Szváziföldi Királyság) Magyarország területének egyötödével megegyező kiterjedésű ország Délkelet-Afrikában. 2018-tól az ország neve nemzetközileg is a szvázi eredetű eSwatini-vá változott, amelynek jelentése azonos a Szváziföld névvel.

A legkisebb dél-afrikai állam a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik között helyezkedik el. Neve népnevet őriz, amelynek feltételezett jelentése: „vessző, pálca”. 200 kilométeres észak-déli és 130 kilométeres nyugat-keleti kiterjedésével Szváziföld Afrika legkisebb országai közé tartozik.

Fővárosa: Mlbabane (adminisztratív), Lobamba (királyi és törvényhozási)

Államformája: abszolút monarchia

Hivatalos nyelv: szvázi és angol

Népesség: 1 124 753 fő (2017)

Területe: 17 364 km²

 

Történelem:

A kis állam területét a déli bantukhoz tartozó szvázi törzsek csak a 19. század elején foglalták el, habár elődeik már a 18. század közepén megjelentek itt. Az államot az 1830-as években alapították, de függetlenségük rövid életű volt. 1894 és 1902 között a búrok kényszerítettek rá védnökséget, majd az angolok kezébe került. 1903-tól Transvaallal együtt kormányozták, majd 1907-ben Szváziföld brit protektorátus lett, de a szvázi király megtartotta formális hatalmát. Az ország 1963-ban alkotmányt és formális függetlenséget kapott, külügyét, hadügyét és pénzügyeit Nagy-Britannia irányította. Az első törvényhozói gyűlést 1964-ben tartották, majd 1967-től belső önkormányzatot élvezett. Az ország teljes függetlenségét 1968. szeptember 6-án kiáltották ki Szváziföldi Királyság néven. Az 1986 óta uralkodó jelenlegi király betiltotta a pártokat, ő nevezi ki a miniszterelnököt, valamint a parlament 10 tagját.

 

Hagyományok és néprajz:

Incwala (más néven Ncwala) a szvázi emberek legszentebb szertartása. Ez az „első gyümölcsök ceremóniája”, ahol a király engedélyt ad népének, hogy egyen az év új terméséből.

Az Incwala előkészítése néhány héttel előbb megkezdődik, a Hold ciklusához igazítva. Bemanti (=tanult emberek) mennek a Lebombo-hegységbe, hogy növényeket szedjenek; más bemantik vizet vesznek Szváziföld folyóiból; és néhányan a hegyeken át az Indiai-óceánig utaznak, hogy a tengerből habot gyűjtsenek. Eközben a király visszavonul.

A telihold éjszakáján az egész országban fiatal férfiak szüretelik a lusekwane fát, ami egy kis fa, és egy hosszú kirándulásra indulnak a királyi karámhoz Lobambában. Hajnalban érkeznek meg, és az ágakkal egy karámot építenek. Ha egy ág megfonnyad, arra annak a jeleként tekintenek, hogy az azt viselő fiatalember tiltott szexet folytatott.

Máskor tiltott dalokat énekelnek, és a bemantik növényekkel, vízzel és habbal érkeznek meg. Az ünnepség harmadik napján bikát áldoznak fel. A negyedik napon a király kijön visszavonulásáról és népe előtt táncol. Tököt eszik, ami annak a jele, hogy a szvázik megehetik az újév termését. Két nappal később rituálé következik, aminek során az ünnepségen felhasznált összes tárgyat elégetik, amitől azt várják, hogy az esők megérkeznek.

 

Pénznem: lilangeni (SZL)=100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz kötött. Elfogadják a nemzetközi hitel- és bankkártyákat.

Nagyon kevés ATM fogad el nemzetközi bank- és hitelkártyákat. A szállodákban és az éttermekben általában lehetőség van kártyás fizetésre, elfogadják az AmericanExpress, a Master és a Visa kártyákat is. 

 

Időjárás: Az ország klímája a trópusitól a mérsékelt éghajlatig változik. Az esős időszak október és március között van.

 

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek. A Dél-afrikai Köztársaságba történő egészségügyi evakuációra van szükség súlyosabb egészségügyi problémák fellépése esetén.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szv%C3%A1zif%C3%B6ld

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?szvazifoldSzváziföld