Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.06.21 15:57
Főoldal » Képgaléria » Portugália

Portugália

Portugália

Időzóna: GMT, március 27-től szeptember 24-ig GMT+1

 

Főváros: Lisszabon

 

Terület: 92.389 km2

 

Népesség: 10.048.232 fő

 

Népsűrűség: 107 fő/km2

 

Népcsoportok: portugál (99%), angolai, mozambiki

 

Közigazgatási beosztás: 18 kerület, 2 autonóm körzet

 

Országhívószám: 351

Fekvés: Délnyugat-Európa, az Észak-Atlanti-óceán partjainál, Spanyolországtól nyugatra fekszik.

 

Autójelzés: P

 

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

 

Államforma: köztársaság

 

Hivatalos nyelv: portugál

 

Beszélt idegen nyelvek: spanyol

 

Vallások: katolikus (95%), protestáns

 

Hivatalos pénz: 1 Euro = 100 cent

 

Legfontosabb iparágak: Textíl-, ruházati- és bőripar, élelmiszeripar, fém- és gépipar, vegyipar, cementgyártás, hajógyártás, vas- és acélgyártás, fa- és papíripar, parafafeldolgozás, olívaolaj-termelés.

 

Vasúthálózat hossza: 2.850 km

 

Úthálózat hossza: 68.732 km

 

Bevezető:

 

Portugália Európa egyik legolcsóbb és legnépszerűbb desztinációja lett az utóbbi években. Rengeteget fejlődött a gazdaság és a turizmus, 1986 januárja óta, amikor is az Európai Unió tagja lett. Gyönyörű tengerpartjai, jellegzetes hangulatot árasztó városai és pici falvai, építészeti remekei, változatos felszíni formái, folyói, olívaültetvényei és szőlőhegyei vonzzák a turistákat nemcsak Európából, hanem a messzebb lévő országokból is.

 

Környezet, éghajlat:

 

Az Ibériai-félszigeten elterülő Portugália Spanyolországhoz képest nyugati irányban helyezkedik el, nyugati határa az Atlanti-óceán. Európa egyik legkisebb országa. A középső és az északi területeken lakik a népesség nagyobbik része, a déli részeken kicsi a népsűrűség, mivel ez a terület sokkal szárazabb, és sziklásabb. A folyók völgyeiben virágzik a mezőgazdaság, általában burgonyát és gabonaféléket termesztenek. A délebbi területeken pedig olíva-, szőlő-, és narancsültetvények, valamint az ezer színben pompázó rétek vadvirágai teszik változatossá a tájat. A klímát tekintve, a nyár általában meleg, télen pedig csípős hideg és sok csapadék jellemzik az országot. Hóesés inkább a hegyekre jellemző, különösen a Serre da Estrelára.

 

Látnivalók:

 

Lisszabon, a főváros rengeteg érdekességet tartogat a látogatók számára. Itt van például a Mosteiro dos Jerónimos, amelyet 1502-ben építettek, és amely Lisszabon legszebb épülete. A közelben található a Torre de Belém torony, mely a legjobban fényképezhető műemlék és egyben a legérdekesebb egész Portugáliában. Ezeken kívül a fővárosnak egy tucat múzeuma is van, ezek közül érdemes megtekinteni a Nemzeti Múzeumot, az Antik Muvészetek Múzeumát és a Museu Calouste Gulbenkiant, mely a világ összes részéről származó kerámiákat, festményeket, szőnyegeket és szobrokat állít ki. Baixa és az Alfama nevű helyeken találhatjuk a város legrégebbi és legimpozánsabb látnivalóit. Lisszabon éjszakai életéről is igen híres, hiszen megannyi bár, étterem, disco és egyéb szórakozóhely várja a fiatal turistákat. Futballja pedig inkább a férfiak számára jelent vonzó tényezőt.

 

Sintra Lisszabontól északnyugati irányban helyezkedik el. Sok palotája és romja közül kiemelkedően szép a Palácio Nacional de Sintra, és a gótikus stílusban Palácio National de Pena. A városon kívül található a híres Monserrate kert és a Convento dos Capuchos.

 

Évora Portugália legszebb építészeti emlékeit rejti magában. Központjában található a Pracado és a Sé Katedrális, a festőien szép római katolikus templom és az Igreja de Sao Francisco kápolna.

 

Lagos az ország legnépszerűbb üdülohelye. Itt a napon és a homokon kívül találunk azért múzeumokat is, hogy a tengerparti nyaralásnál sem feledkezzünk meg a kultúráról.

 

Gasztronómia:

 

A turisták nagy megelégedésére a portugál ételek viszonylag olcsók és hatalmas adagokat tálalnak fel a vendéglőkben. Klasszikus ételeik a sardinhas assadas (grillezett szardínia), pastéis de bacalhau (halas tészta) és a caldo verde leves (burgonya és hússzeletek). A tengeri ételek, elsősorban a halak országszerte nagyon kedveltek. A kitűnő falatok jobban csúsznak, ha kortyolunk hozzá néhány pohár jó minoségű portugál bort is.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Rendszeresen megtartják az egyházi ünnepeket, és nagyon szeretik a fesztiválokat is. A Carnival az egyik legnagyobb ünnepük, amelyet Húsvét előtt hat héttel rendeznek meg minden évben. Előadásokkal és színdarabokkal színesítik a Szent Hetek nevű fesztivált. Júliusban ünneplik a Festa de Sao Joaot, Portó tartomány legnagyobb ünnepét, amikor fergeteges utcabálokon vehet részt a vendég.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Lisszabon Nagykövetség
Cím: Calcada de Santo Amara 85. 1
349-042 Lisboa
Előhívó: (351)(21)
Telefon: 363-03-95, 364-59-28, 364-59-29
Ügyelet: 363-03-95
Fax: 363-23-14
E-mail: huemblis@mail.telepac.pt

 

Magyarországi képviselet:

 

Budapest Nagykövetség
Cím: 1123 Budapest, Alkotás út 53., MOM Park C ép. 4. em.
Telefon: 201-7617, konzuli osztály: 201-7616
Fax: 201-7619
E-mail: embport@t-online.hu

 

Forrás: Utazóna.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Portug%C3%A1liaLisszabon Portugal, monastery Portugal, Cabo de Roca Portugal, Porto Portugal, Sintra Potrugal, Nazare