Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.02.23 17:52
Főoldal » Képgaléria » Kenya

Kenya

Kenya

Időzóna: GMT+3

 

Főváros: Nairobi

 

Terület: 582.650 km2

 

Népesség: 30.339.770 fő

 

Népsűrűség: 51 fő/km2

 

Népcsoportok: bantu (60%), nilota (13%)

 

Közigazgatási beosztás: 7 tartomány és Nairobi

 

Fekvés: Kelet-Afrika, az Indiai-óceánnal határos, Szomália és Tanzánia között helyezkedik el.

 

Országhívószám: 254

 

Autójelzés: EAK

 

Elektromosság: 240 V

 

Államforma: köztársaság

 

Hivatalos nyelv: szuahéli, angol

 

Beszélt idegen nyelvek: bantu nyelvek

 

Vallások: keresztény (67%), törzsi vallások (26%), muszlim (7%)

 

Hivatalos pénz: 1 kenyai shilling = 100 cent

 

Legfontosabb iparágak: élelmiszeripar, kőolajfinomítás, cementgyártás

 

Vasúthálózat hossza: 2.778 km

 

Úthálózat hossza: 63.800 km

 

Bevezető:

 

Kenyáról minden embernek más jut az eszébe, a régészek az emberiség bölcsőjének nevezik, a vadászok, és a turisták hihetetlenül gazdag állatvilága és az óceán miatt imádják. Az állatvilág sehol máshol a kontinensen nem ilyen változatos, mint itt, Kenya azon kevés ország közé tartozik, ahol az 5 nagyemlős, az oroszlán, a bölény, az elefánt, a leopárd és az orrszarvú egyaránt megtalálható. A vadak mellett azonban egyéb látnivalót is kínál az ország, remek strandok, korallzátonyok, lélegzetelállító hegyek és ősi szuahéli városok várják a turistákat. Sajnos a közbiztonság hagy maga mögött némi kívánnivalót, de ha elővigyázatosak vagyunk, és nem kérkedünk a pénzünkkel, esetleg az aranyóránkkal, akkor csak kellemes élményekkel fogunk hazatérni.

 

Környezet, éghajlat:

 

Az Indiai-óceán partján, az Egyenlítőn, Szomália, Etiópia, Szudán, Uganda és Tanzánia szomszédságában fekszik az ország. A Rift-völgy, és a központi felföld gyönyörű tájairól nevezetes. Nyugat-Kenya a Viktória-tóval az ország vadakban leggazdagabb területe. Az északkeleti országrész elhagyatott, ide szerencsére még nem ért el a modernizált világ. Az éghajlat, annak ellenére, hogy az országot az Egyenlítő szinte pontosan középen szeli keresztül, meglepően változatos. A legkellemesebb az idő a Rift-völgyben, a félsivatagos, szavannás területeken óriási hőség uralkodik. Nyugat-Kenya és az óceánpart egész évben forró és csapadékos.

 

Történelem:

 

A sok emberi lábnyom közül, amelyek Kenya talaját érintették, az elsőket i.e. 2000-ben hagyták hátra az Etiópiából érkező nomád törzsek. Egy másik törzs 1000 körül érkezett oda és elfoglalta Kenya központi területének nagy részét. Az ország lakossága ősének többi része az i.e. 500 és i.sz. 500 közti időszakban érkezett ide. A bantu nyelven beszélő népek (mint a Guusi, Kikuyu, Akamba és Meru törzsek) Nyugat-Afrikából érkeztek, ezzel szemben a Nilotic nyelvet beszélők (masszájok, luok, szamburuk és turkánok) a Nílus völgyéből jöttek a déli Szudánból. Miközben ezek a törzsek az ország belsejébe vándoroltak, az Arab-félszigetről érkező muzulmánok és a Perzsiából (most Irán) jövő shirazik a kelet-afrikai tengerparton telepedtek le a 8. századtól kezdve.

 

A fűszerek és a pénz által vonzott portugál hajósok a 15. század körül jelentek meg. Az Afrika nyugati partján egyre távolabb merészkedő Vasco de Gama végül megkerülte a Jóreménység Fokát és tovább ment a kontinens keleti partján 1498-ban. Hét évvel később elkezdődött a térség portugál elfoglalása. A 16. századra a szuahéli kereskedővárosok többségét, beleértve Mombasát vagy kizsákmányolták, vagy elfoglalták a portugálok - jelezve az Indiai-óceán kereskedelme arab monopóliumának végét. A portugálok hosszú időre rendelkeztek be kemény gyarmatosító szerepet játszva, kijátszva az egyik szultánt a másiknak. De a hatalmuk a tengerparton mindig erőtlen volt, mert ezeket az előőrsöket az indiai Goaból kellett ellátni. A tengerpart feletti ellenőrzést az arabok visszavették 1720-ban.

 

A 18. század következő éveiben a Perzsa-öbölből érkező omán dinasztiák uralkodtak a kelet-afrikai partok mentén. A portugál időszak pusztítása és az arab kormányzók közötti állandó veszekedések lecsökkentették a kereskedelmet és fejlődést, amely azzal járt, hogy Anglia és Németország érdektelenné váltak Kelet-Afrika megszerzésében a 19. század közepéig.

 

Amikor az európaiak hirtelen megrohanták egész Afrikát, a hírnevet és a szerencsét keresve, még Kenya rejtett belső területe is arra kényszerült, hogy felfedje titkait az idegenek számára. Az 1880-as évekig a Rift-völgy és a Aberdare-fennsík a büszke harcos törzs, a maszájok, hazája volt. A 19. század végén a maszájok két vetélkedő törzse közötti polgárháború meggyöngítette a törzset. A betegségek és az éhezés is áldozatokat szedtek. Ez megnyitotta az angolok számára a lehetőséget, hogy szerződést köthessenek a maszáj főnökkel és elkezdődhetett a Mombasa-Uganda vasútvonal lerakása, amely átszelte a maszáj legelőket. Ennek a vasútvonalnak durván a felezőpontja az, ahol most Nairobi áll.

 

Ez a maszáj törzs hanyatlásának kezdete volt. Ahogy a fehér telepesek egyre több termékeny földet követeltek, úgy kényszerültek a maszájok egyre kisebb rezervátumokba. A kikuyuk, a Kenya fennsíkjairól származó bantu mezőgazdálkodó törzsek, is feladásra kényszerültek földjeiket.

 

Noha a 20. század elején a betelepedés katasztrofális volt, miután vették a fáradságot arra, hogy megismerjék az országot, a briteknek sikerült életképes gyarmatot teremteniük. Más európai telepesek hamarosan kávéültetvényeket telepítettek és 1950-re a fehér telepesek száma elérte a 80.000 főt. Mivel kevés választásuk maradt, mint hogy beszálljanak az európaiak által teremtett gazdasági mókuskerékbe, az olyan törzsek, mint a kikuyuk, sikeresek voltak a fennmaradásban. Harry Thukut, a kikuyu politikai egyesülés első vezetőjét a britek bebörtönözték 1922-ben. Követője Johnstone Kamau (később Jomo Kenyatta) lett a függetlenné vált Kenya első elnöke.

 

A gyarmatosítás ellenesség növekedéssel létrejött a Kenyai Afrikai Unió (KEA) és eltökélt lett a követeléseiben. Rövidesen hamarosan más szervezetek is felemelték hangjukat a szabadságért, beleértve a Mau Mau-t, aminek a tagjai (főleg kikuyuk) azt követelték, hogy űzzék ki a fehér telepeseket Kenyából. Az ezt követő Mau Mau felkelés 1956-ban ért véget a Mau Mau vereségével. A háborús számla több mint 13.000 afrikai - Mau Mau gerillák, polgárok és csapatok - 1000 feletti európai volt.

 

Kenyatta éveket töltött börtönben és házi őrizetben, de kiszabadult 1961-ben és az átalakuló KAU, a Kenyai Afrikai Nemzeti Unió (KANU) vezetője lett. Kinyilvánította a függetlenséget 1963. december 12-én, és elnöksége alatt az ország Afrika egyik legstabilabb és leggazdagabb országává fejlődött. Kenyatta 1978-as halála után Daniel Arap Moi, a tugan törzs tagja lett az elnök.

 

Moi irányítását az elidegenedés és az ellenkezés jellemezte. Rosszul tűrte a kritikát és ennek eredményeként szétszakította a törzsi társadalmat és feloszlatta az egyetemeket. A kenyai légierő által elkövetett államcsínyt 1982-ben leverték a Moihoz hű erők. A légierőt feloszlatták, és új egységgel helyettesítették. Az 1980-as évek végén és az 1990-as évek elején Afrikán végigsöpört a demokratikus pluralizmus szele, és felfüggesztették a Moi Kenya számára nyújtott nemzetközi segítséget.

 

A Nemzetközi Pénzalap (EMF), a Világbank és a nagyobb pénzügyi hitelezők azt követelték, hogy hagyják abba az elnyomást és Moi politikai nyomása meggyengült. Lemondott, de Moi megelégedésére az ellenzék az 1993-as választásokon öngólt lőtt a Demokrácia Felújításának Fóruma (FORD) képtelen volt vezetőt választani. A három pártra szakadt FORD dédelgetett ügye reménytelenné vált. Moi az ellenzéki habozást kihasználva megszerezte az összes szavazatok egyharmadát.

 

1995-ben egy új párt alapult, hogy megkísérelje a szétforgácsolt ellenzéket egyesíteni. A Safina pártot Richard Leakay alapította, aki híres antropológus, elefántmentő és politikai aktivista volt. A kormány majdnem állandó zaklatása ellenére, Safina eredményeket ért el.

 

Kenyában 1997-ben választásokat tartottak. A szavazatok meghamisítása és az ellenzéki jelöltek megfélemlítése nyilvánvalóvá válása ellenére Moi megnyerte a szavazatok 40%-át. Moi ígérete ellenére, hogy megszabadítja a kormányt a korrupciótól, az országban érezhető a rezignáció légköre, arra várva, hogy a következő évszázadban Moinak nem lesz más választása, mint csendesen visszavonul. 1998 augusztusában terroristák felrobbantották az amerikai nagykövetségeket Nairobiban és Dar es Saalamban, több mint 250 embert megölve és 5000 embert megsebesítve, alátámasztva azt a tényt, hogy Kenya megérett a társadalmi és politikai változásra.

 

Látnivalók:

 

Nairobi nyüzsgő város, ahol megismerkedhetünk az afrikai városi élet szép és kevésbé szép oldalával is. A főváros közbiztonsága nagyon rossz, fokozottan ügyeljünk az értékeinkre! A Nemzeti Múzeum, a Kígyó Múzeum és a Nemzeti Irattár egész évben várja az érdeklődőket. A várostól nem messze találjuk a Nairobi Nemzeti Parkot, az ország legkönnyebben megközelíthető természeti csodáját.

 

Mombasa Kelet-Afrika legnagyobb és legfontosabb kikötője, Kenya második legnagyobb városa. Történelme meglehetősen viharos volt, de ennek köszönhetően rengeteg régi emlék maradt fenn a városban. Az Óváros leginkább portugál emlékeiről és a Jézus erődről nevezetes. Az erőd 1631 és 1875 között kilencszer cserélt gazdát, ezért olasz, portugál és arab stílusjegyek egyaránt felfedezhetők rajta. A város környékén remek strandok vannak.

 

A Marsabit Nemzeti Park az ország összes nagy emlősének otthont nyújt, sajnos mivel eléggé erdős terület, nem mindet láthatjuk. A Paradicsom tó kempingjei remek kiindulási pontot jelentenek a környékbeli túrákhoz.

 

Lamu az ország legrégebbi városa, az egyetlen olyan település, ahol a muszlimok többségben élnek. Az ideérkező turista itt még romlatlan ősi kultúrával, és eredeti építészeti emlékekkel találkozhat. A Lamu Múzeum és a Szuahéli Múzeum látványosan mutatja be a törzs életét és szokásait.

 

A Masai Mara Nemzeti Park Kenya legnépszerűbb parkja. A parkban remekül megismerhetjük Afrika élővilágát, és innen kísérhetjük figyelemmel a nagy antilopvándorlást is.

 

Gasztronómia:

 

A hagyományos kenyai ételek babból és levesekből, ragukból áll, és egyetlen célja, hogy minél olcsóbban megtöltsék a gyomrot. A nemzeti étel a roston sült kecske, melynek neve nyama choma magáért beszél. Kenyában a vegetáriánusok kellemetlenül érezhetik magukat, nem úgy a sörbarátok, akiket rengeteg finom helyi sörrel kényeztetnek.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

A turistákat leginkább érdeklő eseményt a biológia szervezi, a vadak vonulása a leglátványosabb kenyai rendezvény. Az állatok júliusban és augusztusban a Szerengeti Parkból indulnak észak felé legelőt keresve, és októberben indulnak vissza. A vonulást a Masai Mara Nemzeti Parkban lehet a legjobban megcsodálni. A két legnagyobb állami ünnep; a Kenyatta Nap és a Függetlenség Napja (december 12.).

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Nairobi Nagykövetség
Cím: Nairobi Ole Odume Road,
P.O.B. 61146
Tel: 254-2-572352
Fax: 254-2-572386

 

Magyarországi képviselet:

 

Bécs Nagykövetség
Cím: 1030 Bécs, Neulinggasse 29/8
Előhívó: 43-1
Telefon: 712-3919, 712-3920
Fax: 712-3922
E-mail: Kenyarep-vienna@aon.at

 

Forrás: Utazóna.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/KenyaKenya - orrszarvú Kenya, leopárd Kenya - leopárd Kenya - Amboseli NP Kenya - naplemente Kenya - Mombasa Kenya - kisfiú Kenya - Masai Mara törzs Kenya - busz Kenya - Mombasa 2 Kenya - szavannák Kenya - zebrák Kenya - beach Kenya - beach 2 Kenya - Nairobi Kenya tengerpart Kenya tengerpart Kenya tengerpart Kenya tengerpart Kenya tengerpart Kenya tengerpart Kenya,  orrszarvúk Kenyai naplemente Kenya, Mombasa Kenya, Amboseli Nemzeti Park Kenya, busz Kenya, zebrák Kenya, masai törzs Kenya, kisgyerek kecskével Kenya, tengerpart