Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.07.12 16:32
Főoldal » Képgaléria » Kambodzsa

Kambodzsa

Időzóna: GMT+7

 

Főváros: Phnom Penh

 

Terület: 181.040 km2

 

Népesség: 12.212.306 fő

 

Népsűrűség: 60 fő/km2

 

Népcsoportok: khmer (90%), kínai, vietnami

 

Államforma: alkotmányos monarchia

 

Közigazgatási beosztás: 20 tartomány,
3 város

 

Fekvés: Délkelet-Ázsia, Thaiföld, Laosz és Vietnám határán helyezkedik el.

 

Országhívószám: 855

 

Autójelzés: K

 

Elektromosság: 220 V, 50 HzHivatalos nyelv: khmer

 

Beszélt idegen nyelvek: francia, angol

 

Vallások: buddhista (95%), egyéb

 

Hivatalos pénz: 1 riel = 100 sen

 

Legfontosabb iparágak: fafeldolgozás, textilipar, cementgyártás, nyersgumifeldolgozás, kerékpárgyártás, kőolaj-finomítás, dohányipar, egyéb élelmiszeripar

 

Vasúthálózat hossza: 603 km

 

Úthálózat hossza: 35.769 km

 

Bevezető:

 

Kambodzsa a valamikori, a mai Vietnam, Laosz és Thaiföld területének nagy részén uralkodó hatalmas Khmer birodalom utódállama. A Khmer civilizáció leghíresebb emléke Angkor hatalmas templomvárosa. Nincs még egy történelmi emlék Délkelet-Ázsiában, mely felérne ennek az ősi létesítménynek nagyszerűségével. Angkor csodáin kívül, Kambodzsa gazdag és büszke kultúrája, a francia gyarmati korszakból származó bájos (bár kissé megkopott) fővárosa és gyönyörű tájai gazdag élményt nyújthatnak az idelátogatónak.

 

A mai Kambodzsa a két évtizedes belső háborúban és az azt követő ENSZ által támogatott ingatag demokratikus reformokat követő összeomlásban szinte teljesen kivérzett.

 

Környezet, éghajlat:

 

Kambodzsának Thaifölddel, Laosszal és Vietnammal van közös határa. Az országot a Mekong folyó és a Tonlé Sap, a Nagy tó uralja. Ez a vidék, mely az ország területének 75%-át teszi ki, termékeny föld. Ezen kívül három hegység is található, a délnyugati (Elefánt és Kardamom) hegység, az északon, a thai határ mentén futó Dangkrek hegység és az északkeleti sarok, melyet Keleti-felföldnek is neveznek. Az ország nagy részére a trópusi vegetáció jellemző, a délnyugati hegységet trópusi erdők, míg a partvidéket mangrove erdők borítják.

 

Az ország éghajlatát a monszun határozza meg, novembertől márciusig a hideg, száraz északkeleti monszun, májustól októberig pedig a nedves, délnyugati irányból jövő monszun. Az átlagos homérséklet 21-35 °C.

 

Látnivalók:

 

Phnom Phen: A főváros, Phnom Phen erőszakos eseményekben bővelkedő múltja ellenére is megőrizte tagadhatatlan báját. Számos lenyűgöző templom- és monostoregyüttessel rendelkezik. Az Ezüst Pagoda egyike azon kevés helyeknek, mely megőrizte a khmer kultúra briliáns gazdagságát. A Nemzeti Múzeumban és a királyi palotában is megcsodálhatjuk a khmer emlékeket.

 

A vörös khmerek által legyilkolt mintegy 17.000 embernek állít hátborzongató emléket a Choeung Ek-i emlékmű, a városközponttól csak 15 kilométerre lévő területen, ahol 8.000, nem és kor szerint rendezett csontváz látható az 1988-ban felállított emléksztupa üvegfalai mögött.

 

Angkor: Kambodzsa legfőbb látványossága Angkor, a templomváros. Több, mint 100, a 9-13. században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét őrzi. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot.

 

Angkoron kívül érdemes még meglátogatnunk a Bayoni és a Ta Prohmi templommaradványokat is, melyek Siem Reaptől csak néhány kilométernyire vannak.

 

Udong: Ha tehetik, keressék fel a Phnom Penhtől 40 kilométerre fekvő Udongot, mely a 16-18. században Kambodzsa fővárosa volt. A régi város romjai, gyönyörű sztupák, pagodák és Buddha-szobrok sora két hegygerinc mentén találhatók. A hegy aljában a Pol Pot rezsim áldozatainak állítottak emléket.

 

Gasztronómia:

 

A kambodzsai ételsor mindig tartalmaz levest, melyet az egyéb fogásokkal együtt fogyasztanak. Nem szabad elmulasztanunk megkóstolni a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat. A salátákat korianderrel, mentával és citromfűvel ízesítik; ez a három íz dominál a kambodzsai ételekben. A piacokon kapható francia kenyér, a sült teknősbéka vagy a sült békaláb a francia gyarmati időket idézik fel. A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Függetlenség napja: november 9. A legfontosabb kulturális esemény a Bon Om Tuk, vagy vízi fesztivál. Október utolsó vagy november első napjaiban kezdődik, amikor a Tonlé Sap folyó folyási iránya megváltozik és elkezd a Mekong folyóba folyni. Ebben az időben hagyományos hosszú csónakkal, pirogokkal csónakversenyeket tartanak Phnom Penhben. A másik jelentős esemény a Chaul Chnam, melyet április közepén tartanak és ez a háromnapos khmer újévi ünnep. A kínaiak és a vietnamiak a holdújévet ünneplik január végén - február elején.

 

Magyarország helyi képviselete:
Kambodzsában vietnami nagykövetünk van akkreditálva

 

Hanoi Nagykövetség
Cím:
Embassy of the Republic of Hungary
360 Kim Ma Street Daeha Business Center, 12th floor
Ba Dinh District Hanoi VIETNAM (Hanoi - P.O.Box 18)
Előhívó: (844)
Telefon: 771-5714, 771-5715, 771-5718
Fax: 771-5716
E-mail: hungemb@hn.vnn.vn

 

Ho Chi Minh City Főkonzulátus
Cím:
Consulate General of the Republic of Hungary
22 Phung Khac Khoan, District 1 Ho Chi Minh City VIETNAM
Előhívó: (84)(8)
Telefon: 829-0130
Fax: 829-2410
E-mail: cons.hung-hcmc@bdvn.vnd.net

 

Magyarországi képviselet:
Magyarországra Kambodzsa berlini nagykövete van akkreditálva

 

Berlin Nagykövetség
Cím:
13287 Berlin, Benjamin-Volgelsdorff Str.2.
Előhívó: 00-49-30
Telefon: 48637
Fax: 4863-7973
Hiv. óra: H-P: 08:30-12:00 13:30-16:30

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/KambodzsaKambodzsa - Angkor Kambodzsa Kambodzsa - mangrove erdő Kambodzsa - Udong Kambodzsa - Angkor Kambodzsa - Angkor Kambodzsa Kambodzsa Kambodzsa - Királyi palota Kambodzsa - Angkor Wat Kambodzsa - Angkor Thom Laosz Vietnám Kambodzsa térkép Vietnám Kambodzsa térkép Kambodzsa Kambodzsa Kambodzsa - Angkor Kambodzsa Kambodzsa - Angkor Kambodzsa Kambodzsa Kambodzsa