Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.06.29 15:06
Főoldal » Képgaléria » Bolívia

Bolívia

Bolívia

Főváros: La Paz

Terület: 1.098.580 km2

Népesség: 8.152.620 fő

Államforma: köztársaság

Hivatalos pénz: Bolíviai Boliviano (BOB)

1 boliviano = 100 centavo

 

A helyi árakról az alábbi linken keresztül tud tájékozódni: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/La-Paz?displayCurrency=HUF

 

Bevezető:

Szárazföld által határolva minden oldalról, Bolívia Dél-Amerika Tibetje, a legmagasabban fekvő és legelzártabb köztársaság a kontinensen. A leginkább indián ország is, a lakosság 50%-a tradicionális indián hit és értékek szerint él. Talán Dél-Amerika legszegényebb országa, de a bennszülött kultúra, az antik civilizáció hagyatékai és az Andok magas csúcsai gazdag és izgalmas hellyé változtatják a kalandkedvelő utazó számára.

 

Környezet, éghajlat:

Bolívia a töltelék Peru, Paraguay, Argentína, Brazília és Chile szendvicsében. Az ötödik legnagyobb ország a kontinensen, területe nagyobb, mint Franciaországé és Spanyolországé együttesen. Öt nagy tájegységre osztható: a magas fennsíkra, az Altiplanora; a magas hegységek közötti völgyes területre; a Yangusra, mely átmenetet képez a fagyos hegységek és a forró Amazonas esőerdő között; a lakatlan Chacora; és az Amazonas mocsaras, őserdős térségére.

 

A földrajzi különbözőség miatt nincs egységes időjárás. Általában az idő hideg, az esős évszak novembertől márciusig tart. A nagyobb városokban is gyakran fagy télen, míg az Altiplanot pusztító árvizek jellemzik. A száraz évszakban kellemes az idő, bár mivel alig vannak ilyenkor felhők, éjszakára nagyon lehűlhet a vidék. Az alacsonyabban fekvő területek naposak és szárazak, bár számíthatunk egy-egy hűsítő zivatarra.

 

Látnivalók:

La Paz: La Paz a világ legmagasabban fekvő fővárosa, 4.000 méterrel a tengerszint fölé építették. A látvány, ami fogad, olyan, mintha egy holdbeli kráterbe érkeztnénk. A helyiek fő gyülekező helye a Iglesia de San Francisco templom előtti tér. Nem messze e szent helytől van a Boszorkányok Piaca, ahol bizarr amulettek, varázsitalok, finoman megmunkált ezüst ékszerek és édességek kaphatók. La Pazban számos múzeum található, a Costumbista Juan de Vargasban képeket láthatunk a városról, a Metales Preciosos Pre-Columbinosban pedig a Kolumbusz előtti idők ezüst, arany és rézművészeinek az alkotásait tekinthetjük meg. Az egész város felett a 60 kilométerre lévő, 6.460 méter magas Illimani csúcs őrködik.

 

A város környékén a Zongo-völgyben jégbarlangok, hegyi tavak és a Huayna Potosí csúcs várja a kirándulókat. Távolabb Tiahuanaco az ország leggazdagabb régészeti lelőhelye.

 

Titicaca-tó: A világ legmagasabban fekvő, hajózható tava, legnagyobb hosszúsága 233 km, legnagyobb szélessége 97 km. A tavat 36 kisebb sziget pöttyözi, vize kivételesen kristálytiszta és zafírkék színű. A környéken élő indiánok tisztelik a tavat, a Nap és Hold szigetek fontos szerepet töltenek be az inka teremtéstörténetben. A környék központja Copacabana városa, melynek katedrálisai mór stílusban épültek, falai ragyogó fehérek. A város ad otthont a Szűz Mária hetéhez kapcsolódó fesztiváloknak. Suriqui szigete a nádcsónakjairól, míg Kalahuta a kősírtömbjeiről híres.

 

Cochabamba: Egyesek szerint a világ legjobb időjárásával megáldott város, 1574-ben alapították, jelenleg az ország legnagyobb piaca található itt. Gazdag és fejlődő város, de emellett számos történelmi és régészeti látnivalóval szolgál, mint a 400 éves katedrális, a Szent Teréz kolostor vagy a Régészeti Múzeum.

 

Sorata: Ez az álmos kisváros 2.700 méterrel tengerszint felett található egy völgyben, melyet az ország két majdnem legmagasabb csúcsa övez, az Illampú (6.362 m) és az Ancohuma (6.427 m). A hófedte csúcsokkal szemben a völgy gazdag növényzettel rendelkezik. Nem messze innen található a híres Gruta San Pedro barlangtó és barlangrendszer.

 

Tupiza: Bolívia egyik legelragadóbb tája övezi ezt a fiatal várost, mely a hasonló nevű folyó mentén terül el. A várost övező hegyekben számos ritkaság várja az utazót a tisztavizű patakoktól a kaktuszerdőkön át a többszínű sziklákig.

 

Gasztronómia:

A legjellegzetesebb étkezések húsból és köretből állnak, ami lehet rizs, krumpli vagy zöldség. Gyakran fűszerezik az ételeket ilajhua-val, ami paradicsomból és erős paprikából készült csípős szósz. Az italok terén a sör és bor jó minőségű, vigyázni csak a helyi chica-val kell - valójában kukoricapálinka, de inkább ipari felhasználásra alkalmas töménysége alapján.

 

Ünnepek, rendezvények:

A vallási ünnepek között felváltva vannak keresztény és indián eredetűek, míg az állami ünnepek többnyire forradalmakhoz vagy csatákhoz kötődnek. A fesztiválok többnyire népzenés, néptáncos felvonulásokból állnak evés-ivással egybekötve, körítésként a helybeliek viselkedése ilyenkor csöppet sem visszafogott. A legfontosabb népünnepélyek között szerepel természetesen a karnevál (legjobb Oruroban), Szűz Mária hete a Titicaca-tónál február elején, Jézus Krisztus erejének ünnepe La Pazban május-júniusban, és a Függetlenség Napja országszerte augusztus 6-án.

 

További hasznos információ az országról

 

Időjárás: Igen erős UV sugárzás jellemző. A hegyvidéken a nyári hónapokban is nagyon lehűlhet az idő éjszakára. Viszonylag gyakoriak a kisebb földrengések és vidéken a buszbalesetek. A hegyvidéken az erős esőzések szoktak úttorlaszokat eredményező hegyomlásokat okozni.

 

Közlekedés: A szabados vezetési stílus, valamint az esetenként több ezer méter magasban kanyargó hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Figyelem: gyakorta számítani lehet „szórakozott” gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Mind a közegészség, mind az egészségügyi helyzet hagy kívánnivalót maga után, de az állapotok nem kritikusak. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Madárinfluenza a dél-amerikai kontinensen még nem fordult elő. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

A sárgaláz elleni oltás az ország egyes veszélyeztetett részeire utazók esetében kötelező.

 

Kokatea megítélése: A kokatea („coca mate”) Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, a szállodákban a reggelinél minden esetben kínálják. Fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bol%C3%ADvia

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?boliviaBolívia Bolívia alpaka Bolívia, La Paz - Hold völgye Bolívia, Potosí, Andok Bolívia, Salar de Uyuni Bolívia, Uyuni sósivatag Bolívia, Uyuni sósivatag oszlopkaktuszokkal Bolívia, La Paz Bolívia, Hold-völgy Chile-Bolívia-Patagónia térkép Sósivatag Kislány lámával Láma Lámák